Składniki:
czarna rzepa 2 sztuki średnie,
    
    sól 1 łyżka,
    
    jabłka 2 średnie,
    
    marchew 1 większa,
   
    jogurt grecki 200 ml,
   
    cukier 1 łyżeczka,
    
    pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
   
    ocet jabłkowy 1 łyżka,
  
    olej rzepakowy 1 łyżka,
    
    zielenina 2 łyżki 
rzepa starta posypana solą i odstawiona na 40 minut i dobrze z puszczonego soku odciśnięta traci gorycz = czarną rzepę obrać, opłukać, na tarczy do warzyw zetrzeć w rozdrabniaczu, przełożyć do miski, wsypać sól, wymieszać i odstawić na 40 minut
obrane jabłka, marchew zetrzeć na tarce grubsze oczka do miski, dodać cukier, pieprz, wymieszać
rzepę wymieszać i mocno w rękach odcisnąć nadmiar soku, dodać do jabłek z marchewką
dodać jogurt, ocet jabłkowy, olej rzepakowy, posiekaną pietruszkę z koperkiem
wszystko dobrze wymieszać - zdrowa, smaczna surówka i do obiadu i do podjadania.............SMACZNEGO!!! 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz