2016-08-22

duszona kapusta czerwona...

Składniki:


kapusta czerwona 1 średnia, smalec 1/4 kostki, cebula 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, cynamon 1 łyżeczka, goździki 4 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, ocet jabłkowy 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka


kapustę czerwoną dość drobno pokroić do większej miski, zalać wrzącą wodą, zostawić na 15 minut w tym czasie kilka razy zamieszać, odlać wodę z miski

w garnku na gorącym smalcu zeszklić pokrojoną cebulę w kostkę, dodać pokrojone w kostkę jabłka bez skórki, wsypać kucharka, goździki, cynamon, ziele i liść laurowy, cukier i podsmażać na złocisty kolor

wsypać do garnka sparzoną kapustę, wymieszać, wlać wodę, ocet, przyprawę w płynie i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty, wsypać pieprz mielony i mąkę, szybko wymieszać do zagęstnienia kapusty - kapusta jest smaczna jako dodatek do obiadów różnych............SMACZNEGO!!!