2016-07-23

zupa wiśniowa z kaszką manną...

Składniki:


wiśnie bez pestek 1 kg, woda 2,5 litra, cukier brązowy 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżka, cynamon 1/2 łyżeczki, goździki 2 sztuki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, mleko 1/2 litra, woda 1 szklanka, cukier 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, masło 1 łyżka, kasza manna 7 łyżek, śmietana gęsta - ile potrzeba/lub jogurt


wiśnie opłukać pod zimną wodą, w drylownicy wypestkować wiśnie, wsypać do garnka, zalać wodą

wsypać cukier brązowy lub biały, sok z cytryny, cynamon, goździki i gotowac na średnim ogniu z 10 minut

kisiel wiśniowy wymieszać w szklance wody i wlać do zupy, mieszać do zagotowania zupy, odstawić do wystygnięcia

wodę, mleko wlać do rondla, wsypać cukier, sól, masło i gdy zacznie się gotować wsypywać kaszkę manną mieszając, gotować na mniejszym ogniu z 2-3 minuty i mieszać aby się nie przypaliła, kaszkę mannę przelać do miski, nakryć folią spożywczą, nie zrobi się kożuch, wystudzić

zupę wiśniową podać z kaszką manną, śmietaną lub jogurtem - zupa pyszna na upały............SMACZNEGO!!!