2016-07-28

lekka warzywna zupa na maśle...

Składniki:


woda 4,5 litra, fasola szparagowa 3/4 kg, marchew 4 sztuki, ziemniaki 4 sztuki, kostka rosolowa 2 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, masło 1/2 kostki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, cukier 1 łyżeczka, cukinia 2 mniejsze, papryka zielona 2 sztuki, pomidory 5 sztuk, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, natka pietruszki 1 pęczek


do garnka wlać wodę, wsypać pokrojoną na kawałki i obraną żółtą fasolkę szparagową, pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, kostki rosołowe, gotować z 20 minut

w garnku na maśle podsmażyć posypane cukrem pokrojone cebule, czosnek

wsypać pokrojone cukinie ze skórką, zielone papryki, pomidory pokrojone i podsmażać wszystko co jakiś czas mieszając z 5 minut

podsmażone warzywa przelać do garnka z zupą, do smaku dodac kucharka, pieprz mielony, gotowac z 15 minut na średnim ogniu, wsypać drobno posieką natke pietruszki /opłukaną miksuję w rozdrabniaczu/, można podać na talerzu ze smietaną lub jogurtem - zupa nam smakuje nie za ciepła, jest syta i aromatyczna.............SMACZNEGO!!!