2016-07-26

ciasto drożdżowe z suszonych drożdży ze śliwkami i twarogiem...

Składniki:


CIASTO: mąka tortowa 450 gram, mleko ciepłe 1 szklanka, jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, drożdże suche 8 gram/opakowanie, masło 10 dag/stopione, śliwki 60 dag

MASA TWAROGOWA: serek twarogowy śmietankowy 200 gram, budyń waniliowy 2 opakowania, cukier 4 łyżki, jajka 2 sztuki, aromat pomarańczowy 2 krople


do misy robota wsypać mąkę, cukier, sól, cukier wanilionowy, drożdże, jajka, letnie mleko i hakiem robota wyrabiać ciasto z 3 minuty, wlać stopione letnie masło i wyrabiać z 5 minut, nakryć misę talerzem do wyrośnięcia ciasta na 1,5 godziny

do pojemnika wsypać twaróg śmietankowy, cukier, budynie, jajka, dodać aromat pomarańczowy i mikserem utrzeć do połączenia składników

forma 25x24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, do formy dać ciasto, poukładać gęsto śliwki bez pestek wcześniej opłukane i obsuszone

na wierzch ciasta na śliwki wlać całą masę twarogową

piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 55-60 minut, do suchego patyczka, ciasto zostawić w formie do wystudzenia - ciasto jest smaczne, aromatyczne.............SMACZNEGO!!!