Składniki:
CIASTO:
mąka tortowa 450 gram,
mleko ciepłe 1 szklanka,
jajka 4 sztuki,
cukier 3/4 szklanki,
sól - szczypta,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
drożdże suche 8 gram/opakowanie,
masło 10 dag/stopione,
śliwki 60 dag
MASA TWAROGOWA:
serek twarogowy śmietankowy 200 gram,
budyń waniliowy 2 opakowania,
cukier 4 łyżki,
jajka 2 sztuki,
aromat pomarańczowy 2 krople
do misy robota wsypać mąkę, cukier, sól, cukier wanilinowy, drożdże, jajka, letnie mleko i hakiem robota wyrabiać ciasto z 3 minuty, wlać stopione letnie masło i wyrabiać z 5 minut, nakryć misę talerzem do wyrośnięcia ciasta na 1,5 godziny
do pojemnika wsypać twaróg śmietankowy, cukier, budynie, jajka, dodać aromat pomarańczowy i mikserem utrzeć do połączenia składników
forma 25x24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, do formy dać ciasto, poukładać gęsto śliwki bez pestek wcześniej opłukane i obsuszone
na wierzch ciasta na śliwki wlać całą masę twarogową
piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 55-60 minut, do suchego patyczka, ciasto zostawić w formie do wystudzenia - ciasto jest smaczne, aromatyczne.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz