2016-07-07

agrestowe ciasto ucierane na maślance...

Składniki:


jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masło lub margaryna 15 dag/stopione, maślanka 1 szklanka, kakao 2 łyżki, agrest 50 dag, lukier biały - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba


agrest obrać z szypułek, opłukać, dobrze osuszyć i wsypać fo formy silikonowej niskiej z kominkiem 26 cm

jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości z 4 minuty, wsypać przesianą makę z proszkiem, wlać stopioną i ostudzoną margarynę i wszystko mikserem wyrobić na gładką masę

ciut więcej niż połowę ciasta wyłożyć na agrest

do reszty ciasta wsypać kakao, można dodać z 2 łyżki maślanki i wymieszać wszystko

ciasto ciemne wyłożyć na ciasto jasne i nożem przemieszać razem z agrestem, piekarnik ekektryczny nagrzać na 190 C, grzanie góra/dół, piec ciasto z 55 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto przełożyć z formy na talerz i posmarować lukrem: z 3/4 szklanki pudru cukru, ciut soku malinowego i cytryny wymieszać na nie za rzadki lukier, posypać posypką - ciasto jest pyszne i szybko sie zjada...........SMACZNEGO!!!