2016-06-11

z herbatnikami,truskawkami,galaretką sernik na zimno...

Składniki:


herbatniki 250 gram, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, truskawki 50 dag, serek mascarpone 250 ml, serek homogenizowany 250 ml, śmietana kremówka 200 ml, żelatyna 3 łyżeczki, aromat waniliowy 2 krople


mascarpone, serek homogenizowany waniliowy, ubić z zimną śmietaną 30 %, aromat waniliowy, żelatynę rozmieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzoną pomału wlewać do serków w trakcie ubijania

zrobiłam w dwóch formach, jedną mąż zabrał do pracy, można w jednej tortownicy 28 cm - szklana keksówka 25 cm i szklana miska 14 cm wyłożone folią spożywczą, na bokach i spodzie ułożyć herbatniki, porozdzielać sernik do 3/4 wysokości form, schować do lodówki

powciskać w sernik delikatnie plastry truskawek i poukładać na wierzchu, wlać galaretkę brzoskwiniową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody i prawie tężejącą, schować do lodówki, następnie wlać tężejącą galaretkę truskawkową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody i schować do lodówki na kilkanaście godzin, przed podaniem wyjąć z folią sernik i otrożnie ją usunąć z sernika - sernik jeszt delikatny, aksamitny, aromatyczny wanilią i truskawkami..................SMACZNEGO!!!