Składniki:
CIASTO UCIERANE:
jajka 3 sztuki,
cukier 3/4 szklanki,
masło lub margaryna 12,5 dag,
mąka tortowa 1,3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
KRUSZONKA ORZECHOWA:
orzechy włoskie 100 gram/tarte lub zmielone,
mąka krupczatka 1 szklanka,
cukier 2 łyżki,
masło lub margaryna 100 gram
DYNIA KISIELOWO KORZENNA:
woda 1/2 szklanki,
dynia 1 kg/pokrojone kostki,
przyprawa korzenna 1/2 opakowania,
kisiel cytrynowy 1 opakowanie,
cukier 4 łyżki
dynię pokroić w kostki, do garnka wlać wodę i dusić mieszając z 8 minut, najlepiej do odparowania wody na średnim ogniu, do wystudzonej zimnej dyni wsypać przyprawę korzenną, cukier, kisiel i wymieszać
jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć z 3 minuty, masa będzie "zważona", wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć dość gęste ciasto
forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia - w blaszce rozsmarować ciasto
do naczynia po cieście wsypać tarte orzechy włoskie lub zmielone, dodać mąkę, zimną margarynę i utrzeć ciasto na kruszonkę
na cieście wyłożyć dynię, rozsypać kruszonkę, posypać cukrem, piec w nagrzanym piekarniku 200 C około 50-60 minut, ciasto zostawić w blaszce do wystygnięcia i stężenia dyni - ciasto jest wyjątkowo smaczne, aromatyczne i szybko znikające z talerza...................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz