Składniki:
kapusta biała 1 duża/młoda,
mięso mielone 70 dag/łopatka,
ryż ugotowany 3 saszetki,
jajka 2 sztuki,
kucharek 1 łyżka,
mieszanka przypraw kurczak po węgiersku Royal Brand 1 opakowanie,
smalec 2 łyżki,
woda 4 szklanki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki
z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać z główki sparzone liście, pościnać zgrubiały nerw z liści
ryż ugotować w niesolonej wodzie, wystudzić, wsypać do miski, dodać mielone mięso z łopatki, jajka, kucharka,
wsypać mieszankę przypraw do kurczaka po węgiersku /jest tam kilka rodzai papryk w tym ostre i słodkie, jest czosnek, cebula suszona/, wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę
na każdy liść nakładać sporą porcję mięsa i zawijać ciasno liście
na gorącym smalcu z każdej strony podsmażyć gołąbki, układać w szybkowarze /na dno szybkowara wstawiam sitko rozkładane i kapusta nie przypali się na dnie/ do odpowiedniej pojemności szybkowara, mi wyszły szybkowary 9 l i 5 l i wkładam do zaznaczonej na szybkowarze pojemności, około 3/4 wysokości
przyprawę w płynie wlać do wody i polać gołąbki, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować z 30 minut, zostawić w szybkowarze najlepiej na całą noc, rano gołąbki można wyjąć bez "rozwalania się" w całości
można je podać z sosem pomidorowym, lub innym, my lubimy je jeść takie do pieczywa na zimno..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz