2016-05-16

szybkowar-karkówka do pieczywa...

Składniki:


karkówka 1,5 kg, przyprawa do gyrosa 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 1 szklanka


świeżą karkówkę bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym

przyprawę gyros, kucharka, czosnek granulowany wymieszać z olejem i dokładnie natrzeć mięso, schować najlepiej na całą noc do lodówki

do garnka szybkowara dać z 3 łyżki oleju i na gorącym zrumienić z każdej strony mięso z marynatą

wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 50-60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, najlepiej zostawić na całą noc w chłodnym miejscu na balkonie lub w lodówce

karkówkę wyjąć na talerz, pokroić w cienkie plastry i jest pyszne mięsko do pieczywa, smakuje z chrzanem, musztardą lub z czym się lubi...............SMACZNEGO!!!