2016-05-04

sernik na zimno "rarytasek deserowy"...

Składniki:


serek homogenizowany 400 gram/waniliowy, serek mascarpone 250 gram, śmietana 30 % 200 ml/zimna, żelatyna 3,5 łyżki, płatki kukurydziane 4 szklanki, draże 100 gram/orzechowe, rurki wafelkowe 200 gram/ajerkoniak, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie


wysoka forma z wyciąganym dnem 20 cm lub tortownica 24 cm, użyłam 20 cm - blaszkę wyłożyć folią spożywczą, wsypać rozkruszone płatki kukurydziane, płatki trochę nasączyć łyżką herbatą z cytryną

serek homogenizowany, mascarpone, zimną śmietanę 30 % zmiksować mikserem, dodać zimną żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody i wszystko szybko zmiksować

rurki waflowe postawić wokół całego rantu, dodać połowę masy serowej, przyklepać do dna, rozsypać połowę draży, dać resztę masy serowej, przyklepać i rozsypać resztę draży, schować do lodówki

galaretki rozmieszać w 450 ml gorącej wody, tężejąca pomarańczową wylać na sernik i schować do lodówki, następnie wylać galaretkę agrestową i schować do lodówki najlepiej na całą noc

zdjąć obręcz formy i delikatnie usunąć folię z sernika z boków i spodu, przełożyć na talerz - sernik jest "rarytaskiem deserowym" o każdej porze roku..............SMACZNEGO!!!