2016-05-09

rabarbarowy ucieraniec z kruszonką...

Składniki:
jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 2 krople, masło lub margaryna 15 dag, mąka tortowa 20 dag, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, rabarbar 70 dag, kruszonka - w opisie, cukier puder - ile potrzeba


jajka, cukier, aromat mogdałowy, miękie masło utrzeć mikserem do białości, masa będzie "zważona" ale ma taka być

wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto

tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia - w blaszce rozsmarować ciasto, na wierzch ciasta wsypać obrany i pokrojony na kawałeczki rabarbar, lekko przycisnąć do ciasta

kruszonka: po 100 gram: mąki, masła miękkiego, cukru, zrobić mikserem kruszonkę i wypać na rabarbar

piec w nagrzanym piekarniku 200 C, grzanie góra/dół około 55-60 minut, ciasto wyjąć z blaszki wystudzone, posypać pudrem cukrem - ciasto jest pyszne i szybko znika z talerza..............SMACZNEGO!!!