2016-05-13

pyszny chłodnik na mleku, śmietanie, jogurcie z olejem rzepakowym...

Składniki:


botwinka 4 pęczki, rzodkiewka 2 pęczki, ogórek zielony 2 średnie, ząbki czosnku 6 sztuk, koperek 1 pęczek, natka pietruszki 1 pęczek, szczypiorek 1 pęczek, koncentrat barszczu czerwonego 4 łyżki, śmietana 12% 200 ml, jogurt naturalny 200 ml, mleko 3,2% 200 ml, woda 2 litry, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki/smakowy, kucharek 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 3 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, jajka ugotowane na twardo 8 sztuk


botwinkę dokładnie umyć i pokroić liście z łodyżkami, buraczki drobno pokroić, zalać wodą i gotować z 20 minut

dodać koncentrat barszczu, kucharka, pieprz, cukier, ocet jabłkowy i wystudzić wywar

do letniego wsypać starte na grubszych oczkach ogórki zielone, pokrojone drobno rzodkiewki, szczypiorek, pietruszkę, koperek posiekany, wlać olej rzepakowy smakowy:bazylia,czosnek,pomidory, posiekane jajka ugotowane na twardo

wlać mleko, śmietanę, jogurt, wymieszać, do smaku dodać przyprawę w płynie, schować do lodówki na kilka godzin

chłodnik jest pyszny, idealny na upalne dni...............SMACZNEGO!!!



„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest jedynym olejem rzepakowym również w wersji smakowej jaki w domu używam i nie tylko w kuchni ale również w kosmetyce do kąpieli, do włosów”


49409256312675196569.jpg