2016-05-16

piernikowe z czekoladą i śmietaną babeczki...

Składniki:


jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, przyprawa do piernika 1 opakowanie, kakao 1,5 łyżki, mąka tortowa 2,5-3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, czekolada gorzka 100 gram, śmietana 200 ml, cukier puder 1 łyżka, czekolada starta 50 gram


składniki na ciasto o temperaturze pokojowej - śmietana do ubicia bardzo zimna

jajka, mleko, cukier, kakao, olej, mąka z proszkiem i sodą, przyprawa do piernika mikserem wyrabiać z 5 minut na większych obrotach

do foremek można włożyć papierowe papilotki, do każdej łyżką nałożyć prawie do pełna ciasta, powkładać po kostce gorzkiej czekolady

piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół - babeczki piec z 35 minut, do suchego patyczka, dobrze je wystudzić

zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i szprycką nakładać na babeczki, posypać startą czekoladą gorzką - babeczki są aromatyczne, wilgotne, smaczne................SMACZNEGO!!!