2016-04-29

delikatne, aromatyczne ciasto kisielowe ze śliwkami...

Składniki:


jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 1,5 szklanki, kisiel morelowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 60 dag, cukier puder - ile potrzeba


jajka, miękką margarynę, cukier mikserem utrzeć na "kogel-mogel", masa będzie o zważonej konsystencji

wsypać przesianą mąkę z proszkiem, kisiel i tylko połączyć składniki mikserem na gęste ciasto

tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem, do blaszki włożyć ciasto

do ciasta powkładać połówki śliwek, poiec w 200 C około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy wystudzone

ciasto na talerzu posypać pudrem cukrem - ciasto jest delikatne, aromatyczne, wilgotne................SMACZNEGO!!!