2016-03-31

smażone filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej...

Składniki:


śledzie 1,5 kg, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba, woda 1 litr, ocet 10 % 3/4 szklanki, cukier 3 łyżki, goździki całe 5 sztuk, cebula 4 sztuki/większe, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 3 sztuki


śledzie świeże tzw. tuszki wyfiletować lub kupić filety śledziowe, dobrze je opłukać i odsączyć z wody, filety posypać kucharkiem, pieprzem i schować najlepiej na całą noc do lodówki, przed smażeniem obsypać filety mąką

na gorący olej kłaść filety i smażyć na rumiano z każdej strony, przekładać do miski

do garnka z wodą wsypać pokrojoną cebulę, pozostałe dodatki i po zagotowaniu gotować z 5 minut i zostawić do wystudzenia

zalewę wlać do usmażonych śledzi, schować do lodówki na kilkanaście godzin - śledzie w tej zalewie są smaczne................SMACZNEGO!!!