2016-03-20

drobiowo-wołowa galareta...

Składniki:


rostbef wołowy 60 dag, kurczak zagrodowy 1,40 kg, włoszczyzna 1 pęczek, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 4 litry, jajka ugotowane na twardo 2 sztuki, natka pietruszki 1/2 pęczka, żelatyna 6 łyżeczek, rosół 1 litr


wołowinę i kurczaka umyć, poporcjować, zalać wodą i zagotować, zebrać szumówką pianę

dodać liście laurowe, ziele angielskie, obraną włoszczyznę i gotować na mniejszym ogniu do miękkości mięsa

pod koniec gotowania do smaku dodać kucharka, pieprz mielony

wyjąć mięso, marchew i wystudzić, odlać 1 litr gorącego rosołu, ropuścić w nim żelatynę mieszając

mięso obrać z kości, pokroić drobno, marchew pokroić w kosteczkę, wsypać do miski, dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w kostkę jajka na twardo

wlać rosół z żelatyną i schować do lodówki najlepiej na całą noc

galaretka jest lekka, smaczna na kolację, na przystawkę...............SMACZNEGO!!!

pozostały rosół jest na obiad z makaronem lub na drugi dzień na zupę pomidorową lub inną...