2016-02-23

soczysty, delikatny boczek pieczony w rękawie...

Składniki:


boczek surowy 1,5 kg, przyprawa do gyrosa 1 opakowanie, ząbki czosnku 6 sztuk, sól morska 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, woda 1/2 szklanki


świeży boczek bez kości ze skórą nadający się do zwinięcia w roladę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym

po stronie bez skóry natrzeć przyprawą do gyrosa, wyciśniętym w prasce czosnkiem, solą morską, przyprawą w płynie

ciasno zwinąć boczek w roladę i obwiązać sznurkiem/grubszą nitką, schować do lodówki najlepiej na całą noc

boczek włożyć do rękawa, wlać wodę i piec w nagrzanym piekarniku 200 C około 1,5 godziny

z 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, boczek ładnie sie przyrumieni, po upieczeniu wystudzić najlepiej całą noc w lodówce

usunąć sznurek z boczku i kroić w plastry - boczek jest pyszny do pieczywa z chrzanem, musztardą lub z czym się lubi..................SMACZNEGO!!!