2016-01-26

pyszny tatar wołowy z olejem rzepakowym...

Składniki:


świeża wołowina na tatar 60 dag, żółtka 3 sztuki "M", 1 sztuka średnia cebula,1 ogórek kiszony, pieczarki marynowane 10 sztuk, olej rzepakowy do 1/2 szklanki, - do smaku przyprawa w płynie, pieprz czarny świeżo mielony 3/4 łyżeczki, mix sałat do ozdoby

wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zmielić w maszynce do mięsa na sitku z drobnymi oczkami

cebulę, kiszony ogórek, pieczarki marynowane drobniutko pokroić, każde osobno

wołowinę zmieloną wymieszać dokładnie do kleistej masy z olejem rzepakowym, odłożyć porcję do obręczy do potraw aby zrobić zdjęcia, resztę wołowiny wymieszać z żółtkami

również odłożyć porcje cebuli, ogórka, pieczarek a resztę wymieszać z wołowiną

do smaku przyprawić przyprawą w płynie/maggi/ - soli nie używam, pieprzem

na talerz z obręczy większej wyjąć tatar, umieścić na nim żółtko, posypać pieprzem, również z mniejszej obręczy dodać cebulę, ogórek, pieczarki, przybrać mixem sałat

bardzo lubimy tatara w tej wersji jak i w innych smakowo dodatkach z ciemnym pieczywem, świeżym masłem...........SMACZNEGO!!!

„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry”