2015-10-25

pyszne matiasy w pesto pietruszkowo-czosnkowym z musztardą i...

Składniki:


matiasy 8 sztuk, mleko 1/2 litra, pietruszka zielona 1 pęczek, ząbki czosnku 4 sztuki, cebula czerwona 1 mniejsza, cukier 1 łyżeczka, musztarda miodowa 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3/4 szklanki


matiasy zalać zimną wodą i moczyć przez godzinę, wodę wylać i wlać mleko, można dolać wody i moczyć przez godzinę

opłukany pęczek pietruszki włożyć do rozdrabniacza, dodać ząbki czosnku i dokładnie zmiksować

do miski wsypać drobno pokrojoną cebulę, cukier, dodać musztardę, sok z cytryny, wlać olej, wsypać pesto i wymieszać

dobrze matiasy opłukać zimną wodą, odsączyć na sicie, pokroić na 1,5 cm kawałki i włożyć do miski, delikatnie wymieszać składniki

matiasy przełozyć do odpowiedniej wielkości słoika, zamknąć i schować do lodówki najlepiej na całą noc - matiasy są w tej marynacie pyszne, zdrowe...............SMACZNEGO!!!