Składniki:
drożdże świeże 30 gram,
woda letnia 1 szklanka,
cukier 1 łyżeczka,
sól 1/2 łyżeczki,
czosnek niedźwiedzi 2 łyżki,
mąka pszenna typ 650 3 szklanki,
olej rzepakowy 2 łyżki
NADZIENIE:
sos pomidorowy 3/4 szklanki,
szpinak mrożony 1 opakowanie,
ząbki czosnku 6 sztuk,
kucharek 1 łyżeczka,
pomidory 4 większe,
cebula 2 sztuki,
oregano 2 łyżeczki,
cukinia 1 średnia
drożdże wkruszyć do misy robota, wlać letnią wodę, wsypać cukier, sól, mąkę i hakiem robota zamieszać
wsypać czosnek niedźwiedzi, wlać olej i wyrabiać ciasto z 8 minut, ciasto nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia
ciasto rozwałkować na cienki placek, ułożyć na papierze do pieczenia na blaszce z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano, rozsmarować szpinak uduszony z czosnkiem, kucharkiem na maśle
na szpinaku ułożyć kawałki pomidorów, cebuli
ułożyć plastry cukinii, posypać pieprzem zmielonym, posmarować cukinie pędzelkiem maczanym w oleju, pizzę piec w 220 C około 30-35 minut
pizza jest chrupiąca, aromatyczna i domowa.....................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz