2015-08-02

szybkowar-boczek "gyros-kebab" z cebulą i czosnkiem...

Składniki:


boczek surowy 1,5 kg, przyprawa kebab- gyros Prymat 1 opakowanie, cebula 5 małe, czosnek 1 duża główka, woda 1 szklanka, przyprawa do zup i potraw w płynie 4 łyżki


nie tłusty kawałek boczku rozwinąć (kupiłam sam boczek zrolowany) posypać większą połową przyprawy gyros-kebab Prymatu

na wierzchu poukładać małe cebulki przekrojone na "4", całe ząbki czosnku

boczek ciasno zawinąć, obwiązać sznurkiem lub grubszą nicią, natrzeć resztą przyprawy cały boczek i schować do lodówki najlepiej na całą noc

boczek włożyć do szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" , wlać wodę, polac boczek przyprawą w płynie, zmknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 80 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści

boczek wyjąć na talerz i do lodówki na kilka godzin schować - usunąć sznurki z zimnego boczku, kroić w plastry i można zajadać do pieczywa................SMACZNEGO!!!