2015-04-11

ciasto limonkowo-cytrynowe...

Składniki:


herbatniki 25 sztuk, masło 15 dag, aromat migdałowy 2 krople

NADZIENIE: żółtka 4 sztuki, mleko skondensowane słodzone 1 puszka, cytryna 3 sztuki, limonka 3 sztuki, białka 4 sztuki, cukier puder 3 łyżki


przepis jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda"kliknij i zobacz - herbatniki petit berry /4 paczki/ rozdrobnić w blenderze, wlać stopione masło i zmiksować do połączenia składników

piekarnik nagrzać do 190C - silikonową formę do tarty 22cm wylepić herbatnikami z masłem i piec 10 minut, wystudzić

z wyparzonych sześciu cytryn zetrzeć skórkę, z limonki zostawić trochę do posypania ciasta gotowego, wycisnąć z nich sok

żółtka utrzeć w robocie z 3 minuty na większych obrotach, wlać mleko z puszki, sok i starte skórki cytryn, na mniejszych obrotach mieszać z 2 minuty, masę wylać na podpieczone ciasto

z białek ubić sztywną pianę z cukrem pudrem, wyłożyć na masę cytrynową

piec w 190C około 20 minut do przyrumienienia się białek

wystudzone ciasto schować do lodówki najlepiej na całą noc, posypać skórką z limonki.................SMACZNEGO!!!