2015-03-05

szynkowar-pyszna domowa łopatka z przyprawą Szeherazada...

Składniki:


łopatka bez kości 65 dag, boczek parzony 15 dag, peklosmaczek K 2 płaskie łyżeczki, przyprawa Szeherada 3 łyżeczki, żelatyna wieprzowa 2 łyżeczki, woda zimna 200 ml


łopatkę pokroić na kawałki 2-3 cm, boczek parzony pkroić na mniejsze kawałeczki, wsypać do miski

dodać peklosmaczek, żelatynę, przyprawę Szeherezada, wodę i wszystko ręką dobrze wyrobic na kleistą masę

do szynkowara "kliknij i ZOBACZ-szynkowar "SINGIEL" włożyć woreczek /ale nie musi być/, nałożyć mięso łyżką je ubijając dobrze

z woreczka usunąć nadmiar powietrza i zawiązać, położyć nakładkę, docisnąć sprężyną i schować do lodówki na 2 dni

włożyć szynkowar do zimnej wody, włożyć termometr do wody i po osiągnięciu 85C parzyć /nie gotować/ 65 minut, szynkowar wyjmuję z wody lekko przestudzony i do lodówki najlepiej na całą noc

szynkowar polać gorącą wodą i mięsko samo wychodzi - jest sporo galaretki smacznej, zapach jest aromatyczny a mięsko jest przepyszne i "wiem, co jem"..............SMACZNEGO!!!