2015-03-28

nocne ciasto drożdżowe smaczne i łatwe z mandarynkami...

Składniki:


drożdże świeże 10 dag, jajka "L" 4 sztuki, mleko z lodówki 2 szklanki , olej 3/4 szklanki, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, mąka pszenna tortowa 4 szklanki, skórka z cytryny 1 sztuka, mandarynki średnie 5 sztuk, lukier w opisie


ciasto bez wyrabiania - samo pracuje w nocy kiedy Ty śpisz....

do miski włożyć pokruszone drożdże - jajka, z lodówki mleko, olej, cukier i sól wymieszać razem i wlać na drożdże i delikatnie z 2 razy zamieszać - nakryć miskę talerzem i zostawić w kuchni na stole na całą noc

po nocy rano wsypać do miski z drożdżami startą skórkę cytryny, przesianą mąkę i drewnianą łyżką dobrze wymieszać

30x20 blacha posmarowana olejem i wyłożona papierem do pieczenia - przełożyć ciasto, powciskać cząstki mandarynek

wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na poziom 2, piec około 40 minut, do suchego patyczka

lekko przestudzone ciasto polać lukrem dość płynnym: 2 łyżki pudru cukru wymieszane z 1/2 - 1 łyżeczką gęstej śmietany 18%, ciut soku z cytryny

ciasto jest pysznie delikatne, mandarynki wyśmienicie smakują w drożdżowym cieście...... SMACZNEGO!!!!