Składniki:
udka z kaczki 4 sztuki,
majeranek 4 łyżki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 4 łyżeczki,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
masło klarowane 1 łyżka,
kapusta kiszona 50 dag,
pieczarki 50 dag,
cebula 1 mała,
woda 3/4 szklanki
majeranek, kucharek, pieprz ziołowy, przyprawę w płynie wymieszać
kacze udka opłukać, osuszyć, naciąć skórę i w garnku szybkowara 3,5 litra
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na maśle zrumienić, przełożyć na talerz i natrzeć dobrze papką z majeranku
do tłuszczyku po udkach wsypać pokrojoną cebulę, pieczarki pokrojone i zeszklić, wsypać pokrojoną drobniej kiszoną kapustę i wymieszać
na wierzchu położyć udka, wlać wodę, zamknąć szybkowar
po zasyczeniu pary, zmniejszyć ogień i gotować 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
mięso z kaczki jest soczyste, miękkie, nie rozwala się, a z majerankiem na kapuście kiszonej z pieczarkami to sam przysmak...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz