2015-02-03

na hiszpańską nutę ziemniaki,por,jajka na szybki obiad...

Składniki:


ziemniaki 13 sztuk, pory 3 duże, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, jajka 4 sztuki, śmietana 12% 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ogórki kiszone 4 duże


ziemniaki obrać, pokroić na pół-talarki i na gorącym oleju podsmażyć na złocisto, posypać pieprzem, kucharkiem

duże pory przekroić wzdłuż na 4 części i opłukać, pokroić je drobno i wsypać do ziemniaków, podsmażać razem co jakiś czas mieszając z 5 minut

jajka roztrzepać widelcem ze śmietaną i ciut pieprzem mielonym i wlac do ziemniaków, przykryć pokrywką na 3 minuty, następnie drewnianą łyżką podważać ziemniaki aby jajka się zapiekały po całości

gotowe ziemniaki zostawić w garnku na 5 minut

podać z kiszonym ogórkiem - ziemniaki tak przygotowane są naprawdę smaczne, syte i wcale nie potrzebują mięsnego dodatku.............SMACZNEGO!!!