2015-01-30

szybkowar-pomidorowa na korpusie z ryżem...

Składniki:


korpus z kury 1 sztuka, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 1,5 łyżki, ryż 1 saszetka, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, koncentrat pomidorowy 180 ml, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, śmietana 12% - do smaku, woda 3,5 litra


korpus z kury średni zagotować w niedużej ilości wody i wszystko wylać, korpus opłukać - wywar będzie mniej tłusty i klarowniejszy

do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć opłukany korpus, obraną włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, pieprz mielony, koncentrat pomidorowy, wsypać ryż z woreczka

wlać wodę i zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary zmniejszyć ogień i gotować 15 minut

szybkowar otworzyć po 30 minutach, ciśnienie samo opadnie, a zupa jeszcze nabierze smaku

podać ze śmietaną do smaku ................SMACZNEGO!!!