2015-01-02

szybkowar-kacze udka w marynacie pomarańczowej na ziemniakach...

Składniki:


kacze udka 4 większe, sok z pomarańczy 1 szklanka, majeranek 1 łyżka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy 10 łyżek, woda 1 szklanka, ziemniaki 12 większe, surówka - jaką lubisz


wycisnąć sok z pomarańczy i wlać do miski, wsypać majeranek, kucharka, pieprze, przyprawę w płynie, włożyć do marynaty umyte kacze udka i dobrze je natrzeć - schować do lodówki na całą noc

do szybkowara / "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/ wsypać obrane ziemniaki pokrojone na grube plastry - kacze udka zrumienić na oleju na patelni i ułożyć na ziemniakach

wlać tłuszczyk z patelni, wodę i zamknąć szybkowar - po zasyczeniu pary zmniejszyć ogień na mały i gotować z 30 minut

szybkowar otworzyć najlepiej po 30 minutach /w tym czasie sam spuści ciśnienie/, kacze udka i ziemniaki nabiorą jeszcze smaku

udka wyjąc na półmisek, ziemniaki wyjmować cedzakiem aby nadmiar tłuszczu został w szybkowarze - surówkę podać jaką się lubi, ja zrobiłam czerwoną kapustę z goździkami na słodko-kwaśno

kaczka z szybkowara jest krucha, soczysta, mięciutka a ziemniaki smacznie przeszły aromatem marynaty..............SMACZNEGO!!!