Składniki:
kacze udka 4 większe,
sok z pomarańczy 1 szklanka,
majeranek 1 łyżka,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
przyprawa w płynie 1 łyżka,
olej rzepakowy 10 łyżek,
woda 1 szklanka,
ziemniaki 12 większe,
surówka - jaką lubisz
wycisnąć sok z pomarańczy i wlać do miski, wsypać majeranek, kucharka, pieprze, przyprawę w płynie, włożyć do marynaty umyte kacze udka i dobrze je natrzeć - schować do lodówki na całą noc
do szybkowara /
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/ wsypać obrane ziemniaki pokrojone na grube plastry - kacze udka zrumienić na oleju na patelni i ułożyć na ziemniakach
wlać tłuszczyk z patelni, wodę i zamknąć szybkowar - po zasyczeniu pary zmniejszyć ogień na mały i gotować z 30 minut
szybkowar otworzyć najlepiej po 30 minutach /w tym czasie sam spuści ciśnienie/, kacze udka i ziemniaki nabiorą jeszcze smaku
udka wyjąc na półmisek, ziemniaki wyjmować cedzakiem aby nadmiar tłuszczu został w szybkowarze - surówkę podać jaką się lubi, ja zrobiłam czerwoną kapustę z goździkami na słodko-kwaśno
kaczka z szybkowara jest krucha, soczysta, mięciutka a ziemniaki smacznie przeszły aromatem marynaty..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz