Składniki:
mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki,
drożdże świeże 5 dag,
cukier 1/4 szklanki,
sól 1 łyżeczka,
masło lub margaryna 10 dag,
jajka 3 sztuki,
kminek cały 2 łyżki,
mleko ciepłe 1 szklanka,
pieczarki 1/2 kg,
cebula 2 sztuki,
olej rzepakowy 5 łyżek,
bułka tarta 2 łyżki,
sól - do smaku,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
drożdże rozkruszyć do misy robota i wymieszać je z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki pszennej, 4 łyżkami ciepłego mleka ze szklanki i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce
do zaczynu wsypać mąkę żytnią, pszenną, cukier, sól, jajka, kminek, ciepłe mleko i stopioną ciepłą palmę
wyrabiać ciasto hakiem z 10 minut i zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia
ciasto parę razy zamieszać hakiem i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i ręcznie wyrobić z 3 minuty
ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować i nałożyć usmażone pokrojone pieczarki z cebulą i wymieszane tartą bułką, solą, pieprzem
zawinąć z ciasta rolady i włożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia
piec w 200C około 35-40 minut i zostawić do przestudzenia - pieczarkowiec najlepiej smakuje letni lub zimny do gorącego barszczu czerwonego..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz