Składniki:
papryka 5 większe,
mięso mielone indycze 1/2 kg,
jajka 1 sztuka,
marchewka 4 łyżki,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
ryż ugotowany 2 szklanki,
woda 1,5 szklanki
użyłam z sokowirówki pozostałość z wyciśniętego soku: marchew, jabłko, seler, pietruszka i dałam do mięsa mielonego indyczego, wymieszać razem z ugotowanym ryżem, kucharkiem, pieprzem , jajkiem
z papryk większych kolorowych odciąć czubki, usunąć pestki, opłukać, nadziać ciasno farszem
do szybkowara /
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/ włożyłam sitko rozkładane i na sitku postawiłam papryki i włożyłam ścięte czubki
na sitku nie przypali się na dnie papryka i nie pływa w wodzie - wlać wodę i zamknąć szybkowar - po zasyczeniu pary zmniejszyć ogień i gotować z 25 minut - szybkowar otworzyć po 30 minutach od zakończenia gotowania, sam spuści powietrze a papryka jeszcze nabierze smaku
papryka z szybkowara jest miękka ale nie rozlatuje się, jest bez nadmiaru tłuszczu i po prostu jest pyszna................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz