2014-12-27

ziemniaki ze śledziami na obiad...

Składniki:


ziemniaki "sałatkowe" gotowane w mundurkach 1 kg, masło zimne 1/4 kostki, sól - do smaku, płaty śledziowe 8 sztuk, cebula biała 1 duża, cebula czerwona 1 duża, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, jabłko 1 średnie, ocet 10 % - do smaku, śmietana gęsta 1 szklanka

płaty śledziowe matiasy wymoczyć raz w letniej wodzie przez 1 godzinę i wodę wylać

pokroić śledzie na 2-3 cm kawałki, posypać je cukrem, pieprzem, skropić octem i wymieszać

cebule, jabłko bez skórki pokroić na kostkę i dać do śledzi, wymieszać

wlać słodką, gęstą śmietanę 18% i wymieszać ze śledziami, schować do lodówki na 1 godzinę

ugotowane, gorące ziemniaki obrać z łupin, pokroić na talarki na talerz, dać kawałeczki zimnego masła na gorące ziemniaki i porcje śledzi w śmietanie...............SMACZNEGO!!!

gorące ziemniaki obieram albo nadziane na widelec albo na talerzyku...