Składniki:
ziemniaki "sałatkowe" gotowane w mundurkach 1 kg,
masło zimne 1/4 kostki,
sól - do smaku,
płaty śledziowe 8 sztuk,
cebula biała 1 duża,
cebula czerwona 1 duża,
cukier 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
jabłko 1 średnie,
ocet 10 % - do smaku,
śmietana gęsta 1 szklanka
płaty śledziowe matiasy wymoczyć raz w letniej wodzie przez 1 godzinę i wodę wylać
pokroić śledzie na 2-3 cm kawałki, posypać je cukrem, pieprzem, skropić octem i wymieszać
cebule, jabłko bez skórki pokroić na kostkę i dać do śledzi, wymieszać
wlać słodką, gęstą śmietanę 18% i wymieszać ze śledziami, schować do lodówki na 1 godzinę
ugotowane, gorące ziemniaki obrać z łupin, pokroić na talarki na talerz, dać kawałeczki zimnego masła na gorące ziemniaki i porcje śledzi w śmietanie...............SMACZNEGO!!!
gorące ziemniaki obieram albo nadziane na widelec albo na talerzyku...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz