Składniki:
mąka pszenna 20 dag,
masło lub margaryna 10 dag,
cukier 3/4 szklanki,
jajka 1 sztuka,
jabłko winne 6 sztuk,
cynamon 1 łyżka,
cukier 2 łyżki
w misie robota zrobić z mąki, jajka, cukru, miękkiego masła sypką, drobną kruszonkę - silikonowa forma do tarty 22 cm: wsypać 3/4 kruszonki i denkiem szklanki przyciskać do dna
jabłka ze skórką podzielić na ćwiartki i pokroić je w talarki, na kruszonce gęsto poukładać i posypać cynamonem i cukrem
na jabłka rozsypać resztę kruszonki ale bez ubijania
piec w 200C około 30 minut i z formy wyjąć jak będzie wystudzona dnem do góry - tarta "paryska" jest krucha, chrupiąca i można do niej użyć różne owoce............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz