2014-12-30

tarta "paryska" z jabłkami...

Składniki:


mąka pszenna 20 dag, masło lub margaryna 10 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, jabłko winne 6 sztuk, cynamon 1 łyżka, cukier 2 łyżki


w misie robota zrobić z mąki, jajka, cukru, miękkiego masła sypką, drobną kruszonkę - silikonowa forma do tarty 22 cm: wsypać 3/4 kruszonki i denkiem szklanki przyciskać do dna

jabłka ze skórką podzielic na ćwiartki i pokroić je w talarki, na kruszonce gęsto poukładac i posypać cynamonem i cukrem

na jabłka rozsypać resztę kruszonki ale bez ubijania

piec w 200C około 30 minut i z formy wyjąć jak będzie wystudzona dnem do góry

tarta "paryska" jest krucha, chrupiąca i można do niej użyć różne owoce............SMACZNEGO!!!