Składniki:
mąka pszenna 1 szklanka,
kasza manna 1 szklanka,
cukier 3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
sól - szczypta,
masło lub margaryna 1 kostka,
jabłka 1,5 kg,
przyprawa do piernika 2 łyżki,
cukier 2 łyżki,
cukier puder - ile potrzeba
jabłka szara reneta bez skóry zetrzeć na tarce grubsze oczka i wymieszać z cukrem przyprawą do piernika
mąka, kasza manna, proszek do pieczenia, sól wszystko wymieszać i podzielić na 3 części - tortownica 24 cm wysmarowana masłem i na jej dno wsypać 1 część
następnie dać połowę jabłek, 2 część mąki, na to reszta jabłek i 3 część mąki - nie ugniatać
zimne masło zetrzeć na tarce grubsze oczka wprost na ciasto
piec w 200C około 55 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia, przed podaniem posypać zimne ciasto pudrem cukrem - smaczna szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz