2014-12-30

szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika...

Składniki:


mąka pszenna 1 szklanka, kasza manna 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, sól - szczypta, masło lub margaryna 1 kostka, jabłka 1,5 kg, przyprawa do piernika 2 łyżki, cukier 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba


jabłka szara reneta bez skóry zetrzeć na tarce grubsze oczka i wymieszać z cukrem przyprawą do piernika

mąka, kasza manna, proszek do pieczenia, sól wszystko wymieszać i podzielić na 3 części - tortownica 24 cm wysmarowana masłem i na jej dno wsypać 1 część

następnie dać połowę jabłek, 2 część mąki, na to reszta jabłek i 3 część mąki - nie ugniatać

zimne masło zetrzeć na tarce grubsze oczka wprost na ciasto

piec w 200C około 55 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia - posypać zimne ciasto pudrem cukrem

smaczna szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika.......SMACZNEGO!!!