2014-11-03

zupa z klopsikami ryżowo-pieczarkowo-marchewkowymi z ziemniakami...

Składniki:


mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, jajka 1 szuka, ryż ugotowany 1 szklanka, pieczarki 15 dag, marchewka ugotowana 1 duża, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, woda 4 litry, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziemniaki 7 sztuk, śmietana 1/2 szklanki, majeranek 1 łyżka, mąka pszenna - do obtaczania klopsików


pieczarki, marchew ugotowaną rozdrobnic w blenderze i masę przełożyć do miski

dodać mielone mięso, ugotowany ryż, jajko, kucharek, pieprz mielony i wszystko ręką dobrze wyrobić

do gotującej się wody wkładać nieduże klopsiki otoczone w mące pszennej

gotować po wypłynięciu z 10 minut na srednim ogniu, potem je cedzakiem wyjąć - do wywaru dać ziemniaki, ziele i liście laurowe, gotować do miękkości ziemniaków

zupę zabielić śmietaną słodką 18%, do smaku doprawić majerankiem i można dać przyprawy w płynie do zup, klopsiki włożyć do zupy..............SMACZNEGO!!!