2014-11-04

krokiety z kaszą i kapustą z pieczarkami...

Składniki:


KROKIETY: jajka 1 szuka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, mleko 2 szklanki, woda gazowana 2 szklanki, mąka tortowa 4 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka

FARSZ: kapusta kiszona 3/4 kg, pieczarki 35 dag, kucharek 1 łyżeczka, papryczka ostra 1 mała, olej do smażenia 6 łyżek, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżka, kasza gryczana 1 saszetka

PANIERKA: jajka 4 sztuk, bułka tarta 1,5 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba


kapustę kiszoną ugotować do miękkości - odlać na sito, pieczarki usmażyć z cebulą i dodac do kapusty, dodac papryczkę ostrą i kucharka - blenderem wszystko zmiksować

saszetkę kaszy gryczanej ugotować w niesolonej wodzie i dodać do kapusty, wszystko wymieszać i wystudzić

z podanych składników mikserem wymieszać ciasto na naleśniki i odstawić na 30 minut

patelnię naleśnikarkę 24cm przetrzeć ręcznikiem papierowym z olejem i dobrze rozgrzać, smażyć cienkie, złociste naleśniki

na każdy naleśnik nałożyć dużą łyżkę farszu i zawijać krokiety

naleśniki maczać w roztrzepanych jajkach, tartej bułce i na gorącym oleju smażyc rumiane krokiety - odkładać na ręcznik papierowy

my takie krokiety najlepiej lubimy z barszczykiem do picia................SMACZNEGO!!!