2014-10-25

wieprzowina po francusku z kurkami...

Składniki:


łopatka bez kości 1,5 kg, oliwa 8 łyżek, pieprz biały mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, marchew 4 sztuki, cebula 2 sztuki, cukinie małe 1 sztuka, kurki mrożone 20 dag,zioła prowansalskie 1 łyżeczka, woda 1 szklanka, seler nać 2 łodygi


łopatkę umyć, osuszyć i natrzeć kucharkiem, pieprzem białym i na 2 godziny do lodówki

w rondlu rozgrzać oliwę i z każdej strony zrumienić łopatkę, mięso wyjąć na talerz

wsypac pokrojoną w talarki marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, cukinię, kawałeczki łodyg selera, kurki zamrożone - wszystko podsmażać z 5 minut mieszając

włożyć do warzyw łopatkę, wsypać zioła prowansalskie, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa

taka łopatka jest dobra na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa...............SMACZNEGO!!!