2014-10-09

sernik z agrestem na herbatnikach...

Składniki:


herbatniki 4 opakowania, twaróg 80 dag, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki,masło 10 dag, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, agrest 30 dag


twaróg półtłusy bez mielenia włożyć do misy robota razem z cukrem, cukrem wanilinowym i mieszać z 5 minut - my lubimy taki sernik z wyczuwalnymi grudkami twarogu, ale można użyć zmielonego

następnie dodawać po całym jajku "XL" cały czas mieszając

następnie wsypać tartą bułkę, proszek do pieczenia w trakcie mieszania i z 2 minuty mieszać

wlać wystudzone roztopione masło i mieszać z 1 minutę

tortownica 20 cm - wysmarować tylko masłem i wsypać herbatniki

połowę sernika dać na herbatniki do reszty wsypać obrany agrest i łyżką wymieszać i dać na ciasto

piec w 200C około 45 minut, sernik z blaszki wyjąć jak wystygnie

sernik jest smaczny, wilgotny a agrest delikatnie łamie słodycz sernika.............SMACZNEGO!!!