2014-10-06

maślankowe galaretki z porzeczkami...

Składniki:


biszkopty okrągłe 150 gram, maślanka zimna 1/2 litra, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, porzeczki 50 dag, bita śmietana - w opisie


galaretkę agrestową wymieszać w szklance gorącej wody i jak przestygnie /letnia/ wymieszać z 250 ml zimnej maślanki truskawkowej

tortownica 20 cm - blaszkę wyłożyć folią i poukładać biszkopty

na biszkopty rozsypać obrane porzeczki i wlać agrestową maślankę, schować do lodówki do stężenia

galaretkę truskawkową rozmieszać w szklance gorącej wody i letnią wlać do 250 ml zimnej maślanki truskawkowej i wymieszać

rozsypać porzeczki i wlać na stężałą wcześniej maślankę agrestową, schować do lodówki do stężenia

następnie rozmieszać galaretkę pomarańczową w 450 ml gorącej wody i wystudzić do lekkiego stężenia

porzeczki rozsypać i wlać tężejącą galaretkę, schować do lodówki do stężenia na kilka godzin, przed podaniem na talerz usunąć folię

BITA ŚMIETANA: zimną śmietanę 30% /200 ml/ ubić z łyżką cukru pudru, szprycką bitą śmietanę nanieść na galaretkę, przybrać można porzeczkami

ciacho-deser jest smaczny, orzeżwiający zwłaszcza w upalne dni..........SMACZNEGO!!!