Składniki:
biszkopty okrągłe 150 gram,
maślanka zimna 1/2 litra,
galaretka agrestowa 1 opakowanie,
galaretka truskawkowa 1 opakowanie,
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie,
porzeczki 50 dag,
bita śmietana - w opisie
galaretkę agrestową wymieszać w szklance gorącej wody i jak przestygnie /letnia/ wymieszać z 250 ml zimnej maślanki truskawkowej
tortownica 20 cm - blaszkę wyłożyć folią i poukładać biszkopty
na biszkopty rozsypać obrane porzeczki i wlać agrestową maślankę, schować do lodówki do stężenia
galaretkę truskawkową rozmieszać w szklance gorącej wody i letnią wlać do 250 ml zimnej maślanki truskawkowej i wymieszać
rozsypać porzeczki i wlać na stężałą wcześniej maślankę agrestową, schować do lodówki do stężenia
następnie rozmieszać galaretkę pomarańczową w 450 ml gorącej wody i wystudzić do lekkiego stężenia
porzeczki rozsypać i wlać tężejącą galaretkę, schować do lodówki do stężenia na kilka godzin, przed podaniem na talerz usunąć folię
BITA ŚMIETANA: zimną śmietanę 30% /200 ml/ ubić z łyżką cukru pudru, szprycką bitą śmietanę nanieść na galaretkę, przybrać można porzeczkami
ciacho-deser jest smaczny, orzeźwiający zwłaszcza w upalne dni..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz