2014-10-24

ciasto twarogowe z jabłkami...

Składniki:


jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, twaróg 20 dag, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, szara reneta 4 duże, cynamon mielony 2 łyżeczki, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, cukier puder - ile potrzeba


jabłka obrać ze skórki, pokroić na cienkie kawałeczki, posypać cynamonem, mąką ziemniaczaną i wymieszać

jajka"L", miękka palma, cukier, twaróg pótłusty nie mielony w robocie ucierać z 5 minut wsypać makę z proszkiem i wymieszać z 1 minutę

tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i z 3/4 ciasta rozsmarować w blaszce

wsypać na ciasto twarogowe jabłka i na jabłkach rozmarować resztę ciasta

ciasto piec w 200C około 45 minut, z blaszki ciasto wyjąć jak będzie zimne i posypać pudrem cukrem

ciasto jest obłędnie smaczne, nie za słodkie................SMACZNEGO!!!