2014-10-24

ciasto dyniowe z serkową galaretką...

Składniki:


jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, dynia 2 szklanki, serek homogenizowany 250 gram, galaretka wiśniowa 1 opakowanie

jajka "L", miękka palma, cukry mikserem ubić z 4 minuty

dodać mąkę z proszkiem i z 1 minutę mikserem mieszać 2 szklanki dyni rozdrobnionej w rozdrabniaczu lub startej na drobnych oczkach wsypać do ciasta i mikserem tylko połączyć - ja dynię rozdrobniłam w rozdrabniaczu

tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, ciasto przełożyć do blaszki

piec w 200C około 40-45 minut do suchego patyczka, z blaszki wyjąć jak będzie wystudzone

galaretkę wymieszać w 3/4 szklanki gorącej wody i ostudzić, serek homogenizowany waniliowy wymieszać rózgą z galaretką i schować do lodówki do lekkiego stężenia

tężejący serek rozsmarować na cieście dyniowym i schować do lodówki na godzinę

ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne i pyszne...............SMACZNEGO!!!