2014-09-12

jabłka z budyniem z nutą kurkumy...

Składniki:


masło lub margaryna 1 kostka, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jabłka 1 kg, budyń śmietankowy 2 opakowania, kurkuma mielona 1 łyżeczka


miękka palma, cukier, jajka "L" utrzeć mikserem z 7 minut, wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć na gęste ciasto z 2 minuty

tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i na dnie rozsmarować z 3/4 ciasta

na ciasto rozsypać pokrojone ze skórką w kawałeczki jabłka

BUDYŃ: w 150 ml mleka wymieszać budyń - 700 ml mleka zagotować z kurkumą, 3 łyżkami cukru i wlać wymieszany budyń i zagotować, gorący wyłożyć na jabłka

resztę ciasta dać na budyń i piec w 200C około 45-50 minut

ciasto wyjąć z blaszki całkiem zimne

ciasto jest lekkie a jabłka z budyniem smacznie smakują i dzięki kurkumie jest złocisty budyń.........SMACZNEGO!!!

Ciacho na widelcuJabłka wolności