2014-09-09

gołąbki w sosie ze świeżych pomidorów...

Składniki:


kapusta biała 1 duża, Farsz: - w opisie, cebula 1 sztuka, masło do smażenia 8 łyżek, pomidory 1 kg, cukier 1 łyżkę, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie - do smaku


FARSZ: 3/4 kg mielone z drobiu, jajka 2 sztuki, ryż 3 torebki ugotowane, cebula 1 sztuka, papryczka z chilli 1 sztuka, koperek 1 pęczek, kucharek do smaku - wszystkie te składniki dobrze wymieszać na jednolitą masę

dużą kapustę obgotować we wrzątku, zdjąć liście, usunąć twarde zgrubienie na liściu i nakładać farsz i ciasno zawijać

na 6 łyżkach masła klarowanego podsmażyć gołąbki

na 2 łyżkach masła klarowanego zeszklić na złocisto pokrojoną w kostkę cebulkę posypaną cukrem

do cebulki wlać zmiksowane w blenderze umyte pomidorki ze skórką

posypać pieprzem, przyprawą w płynie do smaku, kucharkiem i zagotować do sosu włożyć gołąbki i dusić z 30 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu co jakiś czas mieszając, na koniec zdjąć pokrywkę i gotować z 10 minut do odparowania nadmiaru wody na większym ogniu co jakiś czas mieszając

z tej ilości wyszły mi 24 gołąbki, użyłam 8 gołąbków resztę w 3 porcjach ZAMROZIŁAM BEZ PODSMAŻANIA - po odmrożeniu są jak świeże i wtedy je podsmażam

sos jest dobrze odparowany i mamy naturalnie gęsty sos z pomidorów..............SMACZNEGO!!!

Warzywa psiankowate 2014Pora na pomidora!