2014-09-22

ciasto marchewkowe z bitą śmietaną...

Składniki:


jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 3,2% 3/4 szklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda oczyszczona 1 łyżeczka, marchew 3 szklanki, bita śmietana - w opisie, wiórki kokosowe - ile potrzeba


jajka "XL", olej, mleko, cukry utrzeć w robocie z 5 minut

wsypać mąkę, proszek do [pieczenia, sodę i utrzeć z 3 minuty

marchew starta na drobnych oczkach, wsypać do ciasta i utrzeć z 1 minutę

tortownica 24 cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i piec około 50 minut w 200C

ciasto wyjąć z blaszki wystudzone i przekroić długim nożem na dwa blaty, delikatnie skropiłam je herbatą z cytryną i miodem

ŚMIETANA: zimna śmietana 30% 250 ml, 2 łyżki cukru pudru, śmietanfix, 2 łyżki soku z buraka z sokowirówki ubić na bitą śmietanę

połowę śmietany nałożyć na blat i nakryć drugim, na cieście rozsmarować śmietanę i posypać wiórkami kokosowymi, schować do lodówki na godzinę

ciasto jest przepyszne i warte zjedzenia............SMACZNEGO!!!