Składniki:
jajka 4 sztuki,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
mleko 3,2% 3/4 szklanki,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
soda oczyszczona 1 łyżeczka,
marchew 3 szklanki,
bita śmietana - w opisie,
wiórki kokosowe - ile potrzeba
jajka "XL", olej, mleko, cukry utrzeć w robocie z 5 minut
wsypać mąkę, proszek do [pieczenia, sodę i utrzeć z 3 minuty
marchew starta na drobnych oczkach, wsypać do ciasta i utrzeć z 1 minutę
tortownica 24 cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i piec około 50 minut w 200C
ciasto wyjąć z blaszki wystudzone i przekroić długim nożem na dwa blaty, delikatnie skropiłam je herbatą z cytryną i miodem
ŚMIETANA: zimna śmietana 30% 250 ml, 2 łyżki cukru pudru, śmietanfix, 2 łyżki soku z buraka z sokowirówki ubić na bitą śmietanę
połowę śmietany nałożyć na blat i nakryć drugim, na cieście rozsmarować śmietanę i posypać wiórkami kokosowymi, schować do lodówki na godzinę
ciasto jest przepyszne i warte zjedzenia............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz