2014-08-19

drożdżowiec z borówką amerykańską...

Składniki:


jajka 2 sztuki, cukier 10 dag, masło lub margaryna 10 dag, mleko 3,2% 1 szklanka, sól - szczypta, mąka pszenna 60 dag, drożdże suche 1 opakowanie, borówka amerykańska 50 dag, kruszonka - w opisie


jajka, cukier, sól rozmieszać hakiem w robocie, palmę stopić i wlać do niej zimne mleko i można od razu wlać letnie do jajek mieszając hakiem

wsypać mąkę, suche drożdże i z 10 minut mieszać ciasto hakiem, nakryć misę recznikiem kuchennym i zostawić na 1 godzinę

ciasto jeszcze kilka razy przemieszać hakiem i włożyć do tortownicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem

wsypać opłukane borówki na ciasto

KRUSZONKA: 10 dag masła, 10 dag mąki, 10 dag cukru, 2 łyżki wiórek kokosowych wyrobić palcami na kruszonkę i posypać borówki

ciasto piec w 200C około 40 minut i w blaszce zostawić do wystudzenia

ciasto jest bardzo smaczne i polecam do upieczenia............SMACZNEGO!!!